Australië emigratietips        
   Marjon's Plaza   

Hier de tips van Juul


Dag allemaal,

Hier mijn ervaringen, misschien hebben jullie er wat aan. Het is allemaal redelijk vlot gegaan. Tot mijn grote verrassing kreeg ik
vorige week mijn pre-grant letter, wat betekent dat ik mijn visum tot mei 2004 kan laten ingaan.
Mijn verhaal is: ga naar Sydney voor de liefde, maar doe het op een skilled migration visum, niet op een partnervisum. (Is dat slim? Vooraf: ja, het is een stabieler visum wat goed is voor werkgever. Achteraf: ja, het is goed gegaan. Tijdens: nee, meer onzekerheid over de procedure.) Dit is mijn timeline voor zover ik het me herinner:
1. Mei 2002, aanvraag skills assessment bij Aus Computer Society (voor mijn beroep).
2. Augustus 2002, meer info naar Aus Computer Society.
3. Oktober 2002: Skills beoordeeld, aanvraag naar DIMIA in Adelaide.
4. Mei 2003: vezoek uit Adelaide om medische keuring en nieuwe verklaring omtrent gedrag (laatste is ongeveer een jaar geldig, dus ik heb het opnieuw gestuurd).
5. (Juni 2003: naar Australie vertrokken op een tijdelijk working holiday visum. Gokje ;-)
6. (Juli 2003: werk gestart op contract van 1 jaar. Nog een gokje;-)
7. Augustus 2003: pre-grant letter ontvangen.
8. Oktober 2003: visum ophalen in NZ (je moet dat in het buitenland doen).

Voor timelines die meer vergelijkbaar zijn met jouw situatie: zie www.austimeline.com

Ik heb heel snel goed werk gevonden, ik moest zelfs kiezen tussen 2 banen. Ik was een beetje teleurgesteld dat ik geen tijd voor vakantie kreeg;-) Ik heb het visum gekregen zonder dat ik een job offer in Aus had. Maar laat je niet misleiden, dit werk komt niet uit de lucht vallen: ik heb tijdens vorige bezoeken al genetwerkt en mijn visitekaartje afgegeven. Advertenties zeggen dat alleen mensen met een permanent visum mogen
solliciteren. Ze lijken dus niet happig te zijn op mensen met een status zoals ik had. In de praktijk was het echter geen enkel
probleem, ze wilden me graag sponsoren. Dit ligt natuurlijk wel aan je kwalificaties.

Tips:
- Het gerucht gaat dat elke keer dat je vraagt wat je status is, je dossier onderop de stapel wordt gelegd. Wacht dus af. Ze geven officieel toch geen enkele zekerheid totdat je het echte visum hebt.
- Alles wat je nu al kan doen (ook al twijfel je), gewoon nu doen. Kost misschien wat euro's, maar als je beslist en je moet 2 jaar wachten, wens je dat je het eerder had gedaan. Let er wel op dat het zijn geldigheid intussen niet verliest.
- Je laten sponsoren door een familielid of een werkgever is de makkelijkste manier om binnen te komen.
- Als partners ga je samen. Eentje sleept de meeste punten binnen, de ander kan een paar aanvullende punten scoren. Daarna krijg je volgens mij samen een visum.
- Als je skilled doet, vergeet dat niet dat je punten kan krijgen voor "community language Netherlandic" als je een universitaire
opleiding hebt. Hoe je dit bewijst in het Engels is een andere vraag.
- De regels voor skilled kunnen maandelijks veranderen. Mijn snelle visum is waarschijnlijk omdat ik net voor een wijziging in
behandeling ben genomen. Een paar weken later, en ik had nog lang moeten wachten. Vandaar dat ik zeg: haastige spoed is heel goed.
- Mijn Nederlandse Master's werd in Aus niet geaccepteerd, het werd een Bachelor's. Dit heeft mij 6 weken verspilde tijd gekost. Wat je het beste kan doen als je diploma het niet expliciet vermeldt: een Engelse brief van je universiteit waarin ze verklaren dat je doctorandus bent (in mijn diploma stond iets als "doctoraal examen" en dat snapten de Aussies niet) en dat dat hetzelfde is als Master's. Zo'n brief slaat nergens op, maar stuur 'm toch gewoon mee.
- Als je in de bush wilt werken, kan je makkelijker een visum krijgen.
- Houd je nauwkeurig aan de regels en wees consistent op je formulieren.
- Als je paspoort niet zo lang meer geldig is, verleng het dan nu vast, voordat je de procedure begint. Het is geen groot probleem, maar die paar euro die je verspilt, bespaart later wat werk en verwarring.
- Ik heb het zonder migratie-agent gedaan.
- Gok niet zomaar zoals ik heb gedaan. Ik heb dit niet zonder backup plannen gedaan.
- De formulieren en bijbehorende boekjes zijn redelijk duidelijk. Misschien moet je het twee keer lezen, maar uiteindelijk kom je er wel uit.
- Stuur gerust een mail als je meer info van me wilt.

Juul Vendrig


Hiermee kun je deze site of een bepaalde pagina
persoonlijk aanbevelen bij je vrienden.

For questions, updates, remarks, recommendations: send Marjon an e-mail   webdesign & webmaster: Marjon van der Lande