Home www.marjonsplaza.com
MARJONSPLAZA

 
    

Monkey in Manuel Antonio NP
Foto's * Pictures

1. Manuel Antonio
2. Santa Elena Cloudforest

3. Santa Elena boat to La Fortuna

4. La Fortuna Waterfall

5
. Iguanas & Cano Negro


Costa Rica reisverslag

"Costa Rica…"
zei Columbus schijnbaar toen hij de kust zag. En toen had hij het binnenland nog niet eens gezien!
En hij wist niet dat er nóg een kust was, anders had het misschien anders geheten…..

We komen net terug van het strand van Manuel Antonio en genieten van een café frio (gezocht: recept!) in een tropische bar met salsamuziek aan de boulevard(je). Vanmorgen waren we om vijf uur wakker en stonden om halfzeven bij de bus. Via een hele mooie rit naar het park gereden voor een kwartje per persoon en toen zonder gids het park doorgewandeld en -geklommen. Heel veel wild gezien zoals luiaards (erg wild), kapucijner aapjes die op de voorkant van de Lonely Planet gids staan. In het oerwoud dan wel nevel- tot regenwoud ook honderden rode krabbetjes die al sirtakiend, ze lopen namelijk allemaal zijwaarts, snel in hun of andermans holletje kruipen als er weer een kudde toeristen aankomt. Het woud loopt namelijk zo de zee in. Natuurlijk veel leguaantjes, hagedisjes, vogels en een mooie roodkoppige specht. Afijn, een hele mooie wandeling dus. De temperatuur en vochtigheid zijn echter vrij hoog en wij hadden dan ook vrij snel onze liters water op. We gaan zo terug naar Quepos en proberen morgen met de bus naar Puntarenas te gaan en daarna door naar Monteverde waarschijnlijk. Onze plannen wijzigen nog wel eens. We zijn nog steeds niet ziek, klop klop en krijgen al een kleurtje.

Daar zijn we weer! Ja ook midden in de bergen zijn we weer aan het internetten. We houden toch geld over van de bus, hahaha. En het is niet te duur en ook hier populair.
Even tussendoor. Ik zag vanuit de bus een Jungle bar met de toiletten aangegeven als Tarzan en Jane. Grappig hè?


We zitten nu in Monteverde, het dorpje Santa Elena op 1800 m hoogte. Na twee busreizen van 5 uur resp. 2 3/4 uur waarvan de laatste vanaf Puntarenas naar hier de ultieme hobbelrit is, je wordt gaar! We hebben vandaag twee wandelingen gedaan door een nevelwoud en een wandeling door een regenwoud via loopbruggen op 50 meter hoogte tussen de boomtoppen door, de zogenaamde skywalk. Dit kan in Monteverde (het Amerikaanse deel) of Santa Elena, wij kozen voor de laatste. Diep beneden ruist een watervalletje want het regent hier voor het eerst in 25 jaar al in maart (of zou hij dat elk jaar zeggen?). Of dat er anders uitziet dan het kanaal kunnen we helaas niet met de video laten zien, die is kaduuk. Ja, erg jammer. Maar hopelijk zijn er straks wel veel mooie foto's, ook met ons erop.
En ja, waar ligt de grens? We lopen wel door en dus bijna over de wouden, maar vinden het ecologisch niet verantwoord een canopy tour te doen. Je giert dan aan een kabel van platform naar platform. Omdat je toch weinig ziet van het bos, laat staan de dieren, hadden wij besloten dit niet te doen. Na het beklimmen van Ayer's Rock "Uluru" in Australië had ik spijt. Voor de aboriginals is dit de heiligste plek in hun beleving en ook ik ben uit een bus in file de steile wand opgeklommen. Voor wat? Om erop gestaan te hebben? Achteraf vond ik dat het niet waard, toen wetende wat de betekenis voor de aboriginals is. Op afstand is zij al indrukwekkend genoeg.

Vanavond proberen we te salsa dansen hier in het bergdorp. Overmorgen gaan we overigens weer verkassen. De reis vervolgt naar Fortuna per jeep boot en weer jeep. Vanuit La Fortuna hopen we een aantal leuke excursies te maken. Hierover later meer.
Het werd een hele avond cumbia met enkele salsa's, wel gezellig.

Het is vrij klam en heel warm, maar wat wil je in Centraal Amerika nietwaar? Nu kunnen we dansen op de vulkaan, want we zitten net naast Volcano Arenal waar we morgen wat dichterbij gaan kijken en rondstappen op de verse lava. Houden we halve zolen over denk ik.
Deze avondtour is dus heel indrukwekken, zowel het zien van stromend lava en denderende rotsblokken als de donderende geluiden!

Het eten is aardig tot erg lekker, maar alles is hier toch relatief duur vind ik. Uit eten voor 20 Euro met z´n tweeën. Een overheerlijke ananasshake of mega café frio kost 1 Euro en is echt heel lekker. Niet in alle locaties krijg je de 'goeie', dus probeer het her en der. De shake heet hier batida. Mijn tip is de Guayabana, frislekker! Je kunt ze 'de agua', met water of 'de leche' met melk laten maken.
Mijn aapje eet elke dag bananen, soms in een split.

Met de lokale bus is wel lachen, meer schuddebuiken dan. Erg bobbelige wegen soms (niet soms, vaak) en dat voor uren, maar de prijs is ook een lachertje. Drie uur bussen voor zo´n 4 Euro. Met z´n 2-en bedoel ik dan ook nog. Inclusief onderweg uitzicht op enkele crocs en supermooie landschappen. Je kunt toch geen boek lezen onderweg, dus dat komt mooi uit.

We hebben al enkele keren gedanst hier en vanaf half 6 's morgens als we op zijn horen we overal salsa, cumbia e.d. Erg vakantieachtig dus. Gisteravond heeft Pascal nog flink gedanst met mij EN een fysiotherapeute uit...... Enschede. Die salsales heeft in Hengelo. Wel weer grappig, want tijdens de koffietoer van Café Britt (zeker commercieel maar wel aan te bevelen) komen we nog een dame uit Enschede tegen die ons spontaan uitnodigt voor snert 's avonds bij haar broer. Deze heeft een reisadviesbureau en schrijft artikelen en is daarnaast bezig enkele cabinas op te zetten bij Tortuguera. Hij organiseert tours, maar niet het bekende busje in, hier is het vlinderpark, u heeft 4 uur de tijd, weer ophalen en dat was het. Nee, speciale tours naar bijvoorbeeld de Indianen voor scholen zodat de lokale bevolking meer van haar geschiedenis leert. Hadden we hem maar voor onze vakantie ontmoet, dan had onze reis er anders uit gezien met zijn tips. Helaas is het (mail)contact sinds jaren niet meer beantwoord, dus ik kan je niet doorverwijzen.

Verder gaat ons Spaans met rasse schreden opzij. Of het vooruit gaat weet ik niet, want het construeren van zinnen is nog steeds moeilijk, maar men doet erg zijn best ons te begrijpen en is al blij dat we het proberen. Het verstaan gaat wel steeds beter en dat terwijl ze gewoon met 130 km per uur doorpraten.

Aanraders 
+ Wat mij betreft: pak de lokale bussen
+ Koffie (lekker zacht)
+ Check of de taxi een meter heeft EN de chauffeur/coureur hem aanzet!!
+ Verse ananas, batidas, pak een lokale tour.
+ Maak een 8 met als middelpunt San Jose om bijv. souvenirs of kleding/schoenen te wisselen in een tas. Deze kun je nl. in het hotel laten staan zo lang.
+ Wij hebben toch vaak en graag onze stevige wandelschoenen (bergschoenen) aangehad.
+ Leer toch wel iets Spaans voor je gaat. Of als je een walkman meeneemt (in de bus kun je toch niet lezen qua hobbels): neem een cursus CD/cassette mee!
+ Lonely Planet om bijv. accommodaties voor te selecteren en om je 'in te lezen', maar voor de beste en meest up-to-date tips moet je toch bij je reisgenoten en de locals zijn. Voorbeeld: danslocaties. De beste tips kregen we van restaurant- en hotelpersoneel.
+ Qua reserveren: wij reisden aan het eind van het seizoen (half maart - half april 2003) EN de Golfoorlog was net begonnen dus er waren duidelijk minder (Amerikaanse) toeristen dan normaal. Wij hebben alleen het hotel in San José vastgelegd voor vertrek, verder alles ter plaatse geregeld. Het grote voordeel is dat je ontzettend flexibel kunt reizen en als de eerst gekozen locatie tegen mocht vallen, je voor de tweede kunt gaan. Je wordt trouwens vaak ook al bij de bus opgevangen door de locale verhuurders en aanbieders.
+ Mij laten weten hoe je het gehad hebt!

Afraders 
- Er vanuit gaan dat de vulkanen zich wolkenvrij laten aanschouwen en alle in de folder genoemde fauna fotoklaar in of onder de boom zit.
- Geen keuze maken tussen het óf kijken naar de snelheidsmeter van de bus óf naar buiten of je de rand van de weg kunt vinden…
- Niet geloven dat de bumpers en zijkanten van de bus intrekbaar zijn. Het past wél!
- Binnen een uur willen lunchen of dineren.
- De taxiprijs aan het eind van de rit bepalen.
- In minder dan een week Costa Rica willen 'doen'.
- Niet even bij onderstaande links kijken.

Things to see and do 
Nationaal Park Manuel Antonio. Het is er druk soms, maar als je met de lokale bus gaat en heel vroeg (kan best als je net uit NL komt) heb je al uren door de wouden en langs stranden gewandeld voor de busladingen met gids en verrekijkers aankomen.
De Arenal vulkaan avondtour. De vulkaan is nu vrij rustig, maar het geluid en het zien stromen van de lava 's avonds zijn onvergetelijk en indrukwekkend!
Wandeltocht met Rolf Blanke (Puerto Viejo). Een praatgrage bioloog, wat wil je nog meer? Met ook nog piekfijne cabinas. En een toekan in de tuin.
De jeep-boat-jeep tour over Lake Arenal. Hoewel de jeep een busje bleek, is de boottocht mooi om zo Arenal voor het eerst te zien. Dus vanuit Santa Elena/Monteverde richting La Fortuna of waar je maar gaat overnachten rond de vulkaan.
Cano Negro boottocht. Staat bij mij op nr. 1. Ongeveer 3 uur de rivier af met gids, incl. lunch op de oever tussen de papegaaien. Wij zagen enorm veel vogels, kaaimannen, apen, bla bla bla……

Van de vulkanen zijn wij bij Arenal, Poás en Irazú geweest. Als je er maar twee wilt kiezen, doe de eerste twee. De lavastroom van de nog werkende Arenal is toch wel speciaal en de kleuren van Poás en de dampen en wolken zijn net iets specialer dan Irazu, vind ik dan. Wees gewaarschuwd: het kan zo bewolkt zijn dat je de vulkaan Arenal dagen niet ziet!! En bij Poas en Irazu is het een kwestie van zo vroeg mogelijk arriveren, voordat de wolken het zicht gaan be.. uh.. wolken dus. De tours zijn hierop berekend uiteraard. Antitip: neem zelf iets te eten mee naar Irazu….
Bezoek toch ergens eens een vlindertuin of doe de koffietour. Persoonlijk vond ik het Ranarium in Santa Elena interessant: uitleg over kikkers en padden. Je ziet de gifkikkers en kunt 's avonds terugkomen om ze te horen. Ik was verbaasd hoe klein ze zijn. Zo zijn er ook serpentaria, kolibriaria en iguanafarms, hé, dit is de grootste lifesize dierentuin ter wereld!

Winkels in San José: kleding en schoenen voor dames en heren, het hele centrum, dus rond Avenida 1/calle 1. Precies op deze hoek trouwens een fantastische heren kledingzaak. En de markten: vergelijk de prijzen en je slaagt meestal achterin.

Weblinks:

Aranjuez hotel San José Na veel zoeken en vergelijken is dit ons favoriete hotel in San José
Arenal Experience Informatie van Pura Vida Tours, hotel Arenal Jireh (aanbevolen!) en giftshop in La Fortuna, nabij de vulkaan Arenal
Café Britt Voor een informatieve maar vooral leuke koffietour
Costarica.pagina.nl Startpagina met tientallen nuttige links
Info Costa Rica Informatiesite van Costa Rica zelf
Kortingen Op tijdschriften e.d.
Rolf Blanke Bioloog met cabins en tours, gestationeerd in Puerto Viejo
Spaanse link van mezelf Spaanse lessen, woord van de dag, etc.
Startkabel Nog een linkoverzicht
Tico Times krant Krant van Costa Rica online
Tourism ministerie Website van National Chamber of Tourism met bijv. info over vrijwilligersprogramma's
Various - diversen visitcostarica.com * costarica.com * costarica.cr * costaricabureau.com * costaricaexpeditions.com
Visvakantie Als je op visvakantie wilt in Costa Rica...

En in de geest van het wereldwijde web: kijk bij de links van de links! En je mag me gerust laten weten wat je ervan vindt. Als je gaat: Pura vida!

© Marjon van der Lande
Juni 2003

 

tell a friend

Marjonsplaza index

© Marjons Design
© webdesign sinds 29 november 2002             update: 6 maart 2010