Home www.marjonsplaza.com
MARJONSPLAZA

Reisverslag, reistips en foto's
Rhodos (Rodos, Ρόδος), Griekenland 


Hans & Marjon en Ma & Henk waren op Rhodos mei/juni 2008

  Algemene tips Rhodos
*
Let op: een aantal bezienswaardigheden sluiten vrij vroeg, hebben middagpauze en/of zijn op maandag gesloten!
*
Pak een van de eerste dagen een eilandtour en ga daarna op eigen gelegenheid met het openbaar vervoer, een huurauto (advies: Jeep) of motor. Vergeet je rijbewijs niet, ook voor het huren van een bromfiets of scooter.
*
Open al je creatieve sluizen, vooral als het om spelling gaat. Cappotsino is niet zo'n moeilijke natuurlijk. Of Pitsa.
*
Grieks bier is Mythos, zacht en Alpha, wat bitterder.
*
Bestel en eet altijd brood bij je maaltijd in verband met het vele (goede) oliegebruik in de gerechten.
Foto's Lesbos Mitilini 2007

Hier een start van de fotoalbums, met de eerste 83 foto's
van Rhodos-stad en het eiland Symi (klik hier).

Let wel, nog zonder bijschriften en teksten, dus een preview.
Binnenkort meer.


Dit is de kaart die met zelfgemaakte foto's is verstuurd.


    

Het weer op Rhodos: zonnetje
vandaag
morgen
overmorgen
     

Let op bij telefoonnummers: landennummer = 0030, netnummer Rhodos = 22410
Tips uit eigen ervaring:

Eten & drinken
Wij hebben genoten van de gastvrijheid van de familie van Mama Sofia's Taverna, in de oude stad. Naast het Grootmeesterspaleis waar de twee ridders op de uitkijk staan van de toren. Heerlijk eten, goede kaart, dakterras en vooral leuke bediening (toen wij er waren...). Sinds 1967.
Heerlijke mezes (kleine gerechten, zo'n 4-5 happen per gerecht) kun je eten bij Mezes. Wij zaten tussen alleen maar Grieken, goed teken lijkt me. Aan de westkust van de nieuwe stad, Akti Kanari 9.

Bestel en eet altijd brood bij je maaltijd in verband met het vele (goede) oliegebruik in de gerechten!

Motorverhuur, autoverhuur
Wij hebben zorgeloos en prijsbewust (7 dagen voor 245 Euro) rondgereden in de nieuwste Skoda Fabia van Etos rent a car. 33, Sof. Venizelou street, Rhodos-stad. Telefoon 22410 22511.
Benzine is iets goedkoper dan in Nederland, maar ja, waar niet.

Taxi
Taxi's zijn vooral in Rhodos-stad volop aanwezig. Ritje Rhodos beach hotel (westkust van het nieuwe deel van de stad) naar de hoofdingang van het oude deel van de stad is 4-5 Euro.
Organisatie
Een cappuccino (hier ook gespeld als bijvoorbeeld cappotsino) kan in prijs variëren tussen de 1,50 - 3,50 Euro. Op het ene bonnetje valt het onder het 6%-BTW tarief en op het andere 13%. Afijn.
En zoals hier in Nederland veel over-gereguleerd wordt, zo kan ik me hier toch wel storen aan het feit dat een archeologische vindplaats waar (trotse Europese Unie)subsidie naartoe gaat en entree wordt gevraagd, slecht georganiseerd is qua renovatieplanning en minimale veiligheid. De renovatiewerkzaamheden op de Lindos acropolis: alles tegelijk aanpakken dus afzetten en overal kranen. En qua veiligheid: geen trapleuningen, relingen.

Overnachten

De westkust is onderhevig aan lichte tot stevige bries. Wel prettig als het meer dan 30 graden is (zoals in juni 2008). Echter, een volgende keer zouden wij naar de oostkust gaan. Kijk voor gebruikerservaringen op zoover en vakantiereiswijzer.nl.

Keramiek
Er is aan de oostkust een 'keramiekstraat' tussen Rhodos-stad en Faliraki. Aan productie-artikelen en serviesgoed in vele dessins en kleuren en gereproduceerde (met label) kunst uit de Oudheid is keuze genoeg. Zoek je meer unieke objecten van lokale kunstenaars met aparte technieken en combinaties, adviseren wij Artistic Village, ceramic gallery. Vanuit Rhodos-stad aan de rechterhand.
Aanbevolen links
Meer links op de reisafdeling van Marjonsplaza. wikipedia over Rhodos stad wikipedia Rhodos eiland
www.Rhodos.startpagina.nl www.zoover.nl www.Grieksegids.nl www.vakantiereiswijzer.nl
www.landenweb.com www.Griekenland.net www.Rhodes.gr www.Greekislands.com


Mijn antwoord als mensen vragen of Griekenland een goed vakantieland is.

Griekenland is een uitstekende lokatie, tenzij je op zoek bent naar ijsberen of norse mensen, haha. Griekenland kent honderden eilanden waarvan ik er zo'n 7 een beetje ken.

Kreta is het grootste eiland. Mijn advies zou zijn naar de westkust (rond Chania {spreek uit: ganja}) te gaan: mooie haven, 'doe' de wandeling door de Samaria kloof. De oostkant van Kreta rond Chernosissos is een soort Lloret de Mar, veel bars, disco's, een uitgaansparadijs voor jongeren. Hoewel hier natuurlijk ook prachtige natuur en plaatsjes zijn.

Lesbos is het tweede qua grootte en heeft werelderfgoedstad Molyvos en het Versteende Woud, onder andere. Ik vond de mensen hier gemiddeld het minst vriendelijk van de 12 reiservaringen die ik in Griekenland heb.

Rhodos, het derde eiland qua grootte, ligt het meest zuidoostelijk en is daardoor het Zonne-eiland. Het heeft een prachtige oude stad (Rhodos-stad) waar je je in de Middeleeuwen waant. Het witte stadje Lindos heeft de (overblijfselen van de) oudste acropolis ter wereld. Verder veel watersportmogelijkheden, paradijslijke baaien (Anthony Quinn beach) en mogelijkheden voor (boot)excursies. Dit laatste geldt echter voor bijna alle bestemmingen. Het zonne-eiland, heel toeristisch en/maar niet voor niets toeristisch.

Apart op Kos is dat het zo vlak is en dus goed te befietsen (nieuw Nederlands woord) of fietsbaar. De oude haven van Kos-Stad is onze favoriete haven tot nu toe van alle Griekse bestemmingen. Een excursie met zo'n krakende houten boot is ook aan te raden en per fiets of treintje naar het Askleipeion.

Corfu ligt het meest noordwestelijk, is daardoor groener en heeft als special het Sisi paleis met tuinen.

Heel apart op Chios is het plaatsje Pyrgi met speciale muurbewerkingen. Verder wordt hier de unieke mastiek gewonnen.

Samos heeft veel hoogteverschil waardoor je prachtige uitzichten hebt. Samos-stad en Pythagorion zijn wel toeristisch. Elders op het eiland is het rustiger, zoals eigenlijk op alle eilanden.

Algemene tips: geniet van de Griekse salade, de tzaziki en vraag lokaal advies over snorkel- en duikplaatsen, uitstapjes, evenementen en feesten, etcetera.
Let op bij bestellen van vis: de prijs is vaak per ons en je krijgt de hele vis die je aanwijst, dus: kassa! Goed afspreken van tevoren is het devies.
Goed insmeren (jezelf) en wandelschoenen/gympen mee. Veel plezier!

Online vakanties vergelijken: spaarvarken vakantie

Rhodos noordkant met Google Earth
Rhodos zuidkant met Google Earth
Update: 8 maart 2010


tell a friend

Marjonsplaza index

© Marjons Design
© webdesign sinds 29 november 2002             update: 6 maart 2010