Home www.marjonsplaza.com
MARJONSPLAZA
Custom Search
flag UKvlag nederlands

  

Tips van Milieuloket:

(Tip: zoek in de tekst met control + F)

Schoonmaak
Door schoon te maken proberen we de hoeveelheid vuil, waaronder ook schadelijke stoffen en organismen, in een woning binnen de perken te houden. Om het milieu en onze gezondheid te sparen is het zaak het vuil met de juiste producten aan te pakken. Hoe u dit kunt bereiken met een beperkt aantal middelen die ook nog eens het milieu ontzien, leest u hieronder.

Schoonmaken
Schoonmaken vergt inspanning; hoe langer u het vuil laat liggen, hoe meer moeite het zal kosten om alles schoon te krijgen. Wanneer we de schoonmaak te lang uitstellen hebben we zwaardere middelen nodig; denk aan al de speciale producten die in zoveel keukenkastjes te vinden zijn.

Deze producten zijn krachtiger dan eenvoudigere reinigingsmiddelen; ze bevatten bijvoorbeeld een grotere concentratie wasactieve of chemische stoffen. Het is belangrijk je te realiseren dat juist die elementen die ze tot zeer krachtige schoonmaakmiddelen maken, ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een grotere schade aan het milieu en de gezondheid.

'Schone' reinigingsmiddelen
Met behulp van onderstaande eenvoudige en zachte schoonmaakmiddelen kunt u de meeste klussen klaren. Geen enkel reinigingsmiddel is echter geheel milieuvriendelijk. Gebruik daarom niet te veel; test eens uit hoeveel u nodig heeft om een schoon resultaat te krijgen.

Vloeibare of groene zeep, of allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.
Dit schoonmaakmiddel kunt u bij de grote supermarkten kopen; de meeste schoonmaakklussen kunt u hiermee klaren.

Afwasmiddel op basis van plantaardige grondstoffen
U koopt dit afwasmiddel bij biologisch winkels; behalve voor de afwas, kunt u het ook gebruiken voor o.a. het schoonmaken van glazen oppervlakken.

(Schoonmaak-)azijn
U kunt witte azijn gebruiken, te koop bij de supermarkt. Door het zuur in de azijn is dit product uitermate geschikt om vet op te lossen en glas schoon te maken.

Soda natriumcarbonaat (washing soda)
Te koop in de supermarkt; wordt gebruikt om vlekken (olie, wax e.d.) te verwijderen; te ontvetten; te desinfecteren en water te verzachten. Dit schoonmaakmiddel kan huidirritatie veroorzaken; draag rubber handschoenen.

Soda natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
Te koop in de supermarkt. Deze soda kan voor allerlei klussen gebruikt worden; schoonmaken, desinfecteren etc.

Borax (oftewel boorzure soda)
Borax is meestal gewoon in de supermarkt te verkrijgen. U kunt het gebruiken om schoon te maken, te desinfecteren en in lichte mate te bleken. Daarnaast kunt u het gebruiken om ongedierte te verjagen. Borax is matig giftig; eet het niet, gebruik het niet op oppervlakken waar eten wordt bereid en draag handschoenen als u een gevoelige huid hebt.

Citroensap
Citroensap neutraliseert geuren en is een licht bleekmiddel.

Algemeen schoonmaakmiddel
Neem een kwart liter water; doe 1 theelepel zuiveringszout en 1 theelepel groene zeep in het water; voeg wat citroensap toe. Voor erg vieze plekken kunt u extra zuiveringszout gebruiken.

Schoonmaakmiddel in een sproeier
Neem 4 koppen water; doe 2 theelepels Borax en 1 theelepel groene zeep erbij. Doe het schoonmaakmiddel in een verstuiver en plak een label op de fles.

Schoonmaak- en vlekkentips
Keuken
- De keuken (aanrecht, tegels e.d.), wastafel en bad krijgt u goed schoon met een sopje van vloeibare zeep of afwasmiddel en zo nodig schuurpoeder.

- Wikkel zilver in aluminiumfolie, dan laten weken in heet water met zuiveringszout. U kunt zilver ook poetsen met tandpasta.

- Aangebrande pannen (niet van aluminium) kunt u opzetten met water en zuiveringszout. Aluminium pannen kunt u schuren met een schuursponsje.

- Gebruik voor een verstopte gootsteen een 'gootsteenplopper' of zuiveringszout (in de verstopte afvoer gooien en met heet water begieten).

- Leg twee theelepels zuiveringszout in uw afwasmachine; dit werkt alleen in vaatwasmachines waar zout en glansspoelmiddel nog apart worden toegevoegd.

- Gebruik azijn om uw doffe glazen te laten glanzen.

- Kalk in uw waterkoker? Knijp een citroen uit en kook het sap samen met water in de waterkoker, halve dag laten staan; daarna weggooien.

- Etensgeuren in de keuken? Zet een pannetje met water en azijn op het vuur en laat het een tijdje koken; de geuren trekken snel weg.

Badkamer en toilet
- Kalkaanslag verdwijnt met azijn. (Leg zo nodig, enkele uren, een in azijn gedrenkte doek in de wc-pot).

- Maak het toilet wekelijks schoon met azijn.

Woonkamer
- Meubelen kunt u afnemen met een vochtige doek (evt. wat vloeibare zeep in het water).

- Vloeren (in de was of gelakt) kunt u schoonmaken met water met vloeibare zeep.

- Tapijt kunt u reinigen met zuiveringszout (een nacht laten intrekken en opzuigen).

Glas
- Met slechts een oude krant en wat azijn kunt u glazen oppervlakken poetsen. Als ze erg vies zijn, eerst afnemen met een sopje.

- Ramen kunt u doen met water en vloeibare zeep of afwasmiddel, nazemen met water met een beetje azijn of zout.

Te vermijden reinigingsmiddelen
Hieronder volgt een overzicht van reinigingsmiddelen die slecht zijn voor het milieu en uw gezondheid; gebruik ze liever niet of alleen bij hoge uitzondering en kies voor merken die een volledige ingrediëntenlijst vermelden. Volg altijd de instructies op de verpakking.

- Chloor; dit doodt nuttige bacteriën in het water en heeft een irriterende werking op de ogen en luchtwegen.

- Allesreiniger op basis van synthetische wasactieve stoffen; beter is vloeibare zeep of allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.

- Glasreiniger; gebruik bij voorkeur water met wat vloeibare zeep of afwasmiddel, nazemen met water met zout of azijn.

- Vloeibare schuurmiddelen; u kunt schuurpoeder gebruiken.

- Speciale reinigingsmiddelen zoals kookplaat- en ovenreinigers en
vlekkenmiddelen.

- Agressieve gootsteenontstoppers. De meest milieuvriendelijke onder hen zijn: bijtende soda in parelvorm (natriumhydroxide) of een ontstopper op basis van enzymen (kijk op de verpakking).

- Wc-blokjes hebben nauwelijks een reinigende werking en kunnen bij losraken verstoppingen veroorzaken.

Al deze informatie komt van Milieuloket.
Naar jullie vragen en onze antwoorden,

dan milieuvriendelijke schoonmaak- en vlekkentips

en handige links voor nadere informatie.

Terug naar de/back to the Home www.marjonsplaza.com homepage
© Marjons Design
© webmaster sinds 29 november 2002                 update: 15 november 2015
AAA%20MvdL%20fotografie                     AAA%20Marjonsdesign

AAA%20Hans%20Verbeek%20Interieurbouw