Home www.marjonsplaza.com
MARJONSPLAZA
Custom Search
flag UKvlag nederlands

Vraag & Antwoord  Vragen
Adviezen en tips op basis van eigen ervaring. Toepassing is op eigen risico.

Joyce vraagt hoe ze haar leren bank schoon krijgt.
 

Een veilige manier om leer schoon te krijgen, is met Woolite!
Goed afspoelen met schoon water. Nog een keer goed afspoelen met schoon water, droogmaken en invetten.

Succes!

Omdat er veel vragen zijn over katten en hun kattebakgewoontes..... hier het laatste nieuws van Ecodor: een urine vlekken detector.
 

Nadere informatie over deze urine vlekken detector en geurbestrijding en de bestellingsmogelijkheden: zie de Ecodor geurbestrijding website .

Tip uit eigen doos: de temperatuur van de PerfectDraft wordt/blijft te hoog. Wat te doen?
 

Zie hier de special hierover, met uitleg en foto's, uit eigen ervaring. De temperatuur was opgelopen naar continu 14 graden, niet koud genoeg natuurlijk. En nu zitten we weer op 3-4 graden. Zie de uitleg met foto's.

Cindy heeft in hun kunststof bad een limekleurige anti slip badmat liggen. Deze heeft afgegeven.....de bodem van het bad ziet nu groen. Ik heb het geprobeerd met chloor, citroensap en allesreiniger. Hebben jullie misschien nog de ultieme tip?
 

Neem contact op met Demcotec!

Theo heeft het volgende probleem. Een kat is bij mooi weer naar binnen geslopen en heeft ergens gesproeid. Hij weet niet precies waar en nu hangt er een kattenpisgeur. Hoe krijg ik die lucht weg?
 

Het is wel van belang te weten waar de kat gesproeid heeft, dat dient dus eerst achterhaald te worden.
Ik adviseer (ik gebruik ze zelf ook namelijk) de producten van Ecodor. Ikzelf heb EcoPet voor rond de kattebak.

Deze producten moeten wel op/rond de bron aangebracht worden.
Er zijn twee producten die in jouw geval geschikt kunnen zijn, afhankelijk van de ondergrond.
UF2000, wordt gebruikt wanneer kattepis in harde ondergronden zit, zoals voegen van tegels, beton en/of hout;
EcoPet geur & vlekweg, geschikt voor dekbedden, kleding, lakens, vloerbedekking, vloerkleden, enz.
Je kunt het makkelijk bestellen op www.ecodor-geurbestrijding.nl. Het is niet duur en de volgende dag heb je het in huis. Zij zijn gespecialiseerd in professionele geurbestrijding, maar de particulier kan er ook terecht.

Fons vraagt: bij het verven van de deur, heb ik ook een aluminium scharnier geverfd. Hoe krijg ik die schoon, zonder te krassen met schuurpapier, plamuurmes of schuursponsje?
 

Goed gezien, van dat schuren!
Je kunt afbijtmiddel gebruiken, dit werkt 'zelfs' op aluminium.

Janny vraagt: hoe krijg ik roze was (die wit en rood was) weer wit?
 

Haal bij je drogist EGFA. Het is geen frisse klus, maar het doet wel wonderen. Succes.

Nikki vraagt: hoe maak ik mijn stoffen bank schoon?
 

Het grote onderhoud
Afhankelijk van hoe de bekleding er uitziet behoeft uw meubel eens per één à twee jaar een grote onderhoudsbeurt. Afneembare hoezen kunt u het beste chemisch laten reinigen. De vastgestoffeerde delen kunnen met natschuim, droogschuim of sodawater gereinigd worden.

Natschuim
Maak een sopje van zachte zeep. Verdeel het schuim, dat dan ontstaat voorzichtig en gelijkmatig over de stof. Met een vochtige doek verwijdert u daarna de schuimresten.

Droogschuim
Dit is een wat sterker middel. Gebruik alleen droogschuim van bekende merken en volg daarvan de gebruiksaanwijzing.

Sodawater
Gebruik dit middel maar zelden. In 1 liter water lost u 5 eetlepels soda op. Doop een schone doek in de oplossing, wring die licht uit en neem daarmee de bekleding af. Meteen daarna neemt u de bekleding af met lauw water, waarin een paar druppels azijn zijn opgelost. Zo nodig herhaalt u de behandeling.

naar index A-Z

Moniek vraagt: hoe kan ik groene aanslag op het stoffen dak van mijn cabriolet verwijderen?
 

Hiervoor zijn speciale producten op de markt. Ga naar de Halfords, daar hebben ze ook een speciale cabrio dakreiniger!
Kijk op http://www.halfords.nl voor meer auto- en fietsproducten.

Lian vraagt: hoe verwijder ik waterkringen in marmer?
 

Wellicht heb je zelf al uitgevonden dat marmer een poreus materiaal is. Verder zijn er verschillende soorten en is marmer verschillend behandeld/afgewerkt.
De een adviseert behandelen met een doekje met verdunde witte azijn, dit in laten trekken en nabehandelen met bakpoeder, de ander adviseert het marmer alleen door een professional te laten behandelen.
Daarom waag ik waag me hier niet aan, dus ik adviseer je dit bij een specialist te vragen of de leverancier. In het licht van: liever geen advies, dan slecht advies.

Ineke vraagt: hoe krijg ik de nare overgeeflucht uit mijn auto? De auto is inmiddels schoon, maar de lucht blijft hangen.
 

Bijzonder lastig, want de geur is zeer penetrant. Je kunt proberen of sprayen met azijnwater helpt, azijn doet op zich wonderen.
Voor mensen die nog gaan schoonmaken: probeer zo 'droog' mogelijk schoon te maken, ander zakt het vuil en de geur eigenlijk verder de bekleding in zeg maar.

Fam. Schulte vraagt: hoe krijg ik mijn tegelvloer het best streeploos schoon? Ik gebruik een licht sopje, maar de vloer krijgt vlekkerige strepen en is soms zelfs plakkerig.
 

Wat er nu gebeurt, is dat u het vet en vuil losweekt door het schoonmaaksopje, dit verdeelt over de vloer en dat droogt dan op. Het vuil is dus verdeeld, niet weggehaald. Wat het belangrijkst is, is met schoon water nadweilen. En vooral: niet te nat dweilen.

Geerie vraagt: in de kussens van mijn bankstel zitten vlekken van een blauwe spijkerbroek. Ik heb ze al gewassen, maar het gaat er niet uit?
 

van Geerie zelf: ik heb de vlekken weg kunnen krijgen met HG vlekkenspray "detachant" voor tapijt en bekleding.

Miranda vraagt: wij hebben veel last van schimmel in badkamer, bijkamer en kamer. We hebben dag en nacht de ramen open staan, maar het helpt niet.
 

Poe, dat klinkt niet goed. De ramen open laten, vooral met vochtig weer, werkt averechts. Verder is het toch zaak dat je de bron (...) vindt zodat je die aan kunt pakken. Misschien loopt er een ondergronds riviertje onder je huis door (ja, dat kan, zelf meegemaakt in een pand in Eindhoven).
Dus, ramen niet altijd allemaal open, ventileren is wel nodig uiteraard.
Verder zou ik vochtvreters plaatsen, je hebt van die vrij grote bakken en kleine ronde potjes (ook met geurtje). Je zult versteld staan hoeveel vocht die opnemen. De eerste dagen gebeurt er niets, lijkt, maar dan is het systeem aan het verzadigen en dan begint de bak vol te lopen.
De badkamer (in elk geval) zou ik een grote beurt adviseren. Dat wil zeggen: handschoenen aan, afsoppen met verdund bleekwater. Tijdig er uit tegen de dampen! Dan speciale latex opbrengen. Deze is speciaal vochtwerend en voor vochtige ruimtes. Ga naar een verfspeciaalzaak die je de juiste versie kan adviseren. Het kost een paar centen, maar dan heb je er jaren plezier (en geen last) van.

Miranda vraagt ook nog: hoe krijg ik zwarte of beschimmelde voegen schoon en wit?
 

Wat een stinkend klusje is, maar wonderbaarlijk goed werkt is: handschoenen aan, raam open/ventileren en met een ouderwetse boenborstel met verdund bleekwater boenen. Dan, met schoon water, goed afspoelen. Niet alles in een keer doen, dat lijkt me qua dampen niet haalbaar.

Succes, en als je er aan denkt: laat even weten hoe het gegaan is!
naar index A-Z

Lianne vraagt: hoe kan ik het glas van de open haard het beste schoonmaken als ik geen druppels wil krijgen op de witte muur?
 

Het ergste vuil neem je af met een doekje dat in een sopje (Dubro, Dreft) gedrenkt is en niet drupt. Dan gebruik je "Oma's truuk": onverdunde azijn op een oude krant en neem hiermee het glas af. Het vet vliegt eraf. Succes!

Marleen vraagt: hoe houd ik de kattebak zo fris mogelijk?
 

Aannemende dat je de kat wilt houden.... heb ik de volgende werkwijze waardoor ik de kattebak slechts een keer per 2 weken helemaal ververs. Je maakt de kattebak bijv. in de douchebak, met heet water en een sopje grondig schoon. Als laatste maak je de bak schoon met bleekwater. Knip van een plastic tas de hengsels af indien nodig en drapeer deze tas onderin de bak. Dit voorkomt dat de vrij agressieve urine invreet. Op de plastic tas gaan de kattebakkorrels. Om de dag de productie verwijderen met een speciaal schepje.
Aanvullende tip: geef de kat alleen brokjes te eten, goed voor zijn/haar tanden ook nog. Die van mij is er al 17 mee geworden. Snacks als kaas, worst e.d. beïnvloeden de productie negatief zullen we maar zeggen...


Als de kat buiten de kat plast, kun je bij de dierenarts een verdamper kopen die een rustgevende geur afgeeft voor de kat. Ook kun je overstappen op ander voer (heeft te maken met eiwitten). Bij mijn kat Deja de kat rustwas de oplossing echter: de kap van de kattebak afhalen. Sindsdien doet ze alles weer op de bak. Het blijven rare beesten, die katten.

Jos vraagt: de autoramen zijn altijd vochtig en bevriezen zelfs in de winter. En dan bedoel ik aan de binnenkant! Is hier iets aan te doen?
 

Het antwoord is typisch iets van: tjongejonge, daar had ik zelf ook op kunnen komen. Let op. Wat ik al jaren, met veel succes doe. Je zet, bijv. achter de bijrijdersstoel op de bodem van de auto, een doosje met een vochtvreter erin. Wel in een doosje, want als hij omvalt, ben je verder van huis. Het duurt even voor het systeem verzadigd is, maar dan zul je er versteld van staan hoeveel vocht de vochtvreter uit je auto haalt en hoe prettig droog je ramen zijn. Zo'n vochtvreter biedt ook soelaas in een douche waar het vocht niet weg kan trouwens.

Chantal vraagt: Ik heb een tweedehands bankstel gekocht. Hoe krijg ik de nicotinegeur eruit?
 

Als het een stoffen bankstel is:
De geur zit in de bank tot in de vulling en is dus zeer moeilijk weg te krijgen. Een bekende geurverdrijver is (verdund) azijn. Ik zou het bankstel bij nevelig weer buiten zetten en misschien met een met azijnwater gevulde plantenspuit sproeien. Op laten drogen en hopelijk is de meeste geur eruit getrokken.
Kijk maar of je dit aandurft.

Als het een leren bankstel is:
met een sopje van lauw water (Dreft, Dubro of iets) schoonwassen. Met schoon water nawassen en laten drogen. Na een aantal dagen insmeren met leerwas.
Bij nepleer, leatherlook of skai: hetzelfde maar dan zonder het insmeren met leerwas.

Menno vraagt: de werkster heeft met een schuursponsje mijn nieuwe kunststof badkuip bewerkt en deze is nu gekrast en dof. Wat nu?
 

Neem contact op met Demcotec!

Agnes vraagt: Hoe kan ik mijn kliklaminaat weer schoonkrijgen? Ik heb al vele schoonmaakmiddelen geprobeerd, maar niets helpt.
 

Het slechte bericht is dat er weinig aan te doen is, in elk geval niets dat snel helpt.
Kliklaminaat is een kunststof product. Waarschijnlijk heb je er een speciaal middel bijgekregen bij aankoop. Of je dit nou wel of niet gebruikt hebt: als je met sopjes in de weer gaat, is het hek van de dam... Eigenlijk is elk schoonmaakmiddel funest en nattigheid helemaal.
Het beste is zo 'droog' mogelijk dweilen met zo min mogelijk schoonmaakmiddel. Wellicht dat dan na enige tijd dat witte uitslaan na het drogen wat wegtrekt.

René vraagt: Hoe krijg ik de lucht van kattepis uit mijn tapijt?
 

De vlek zo snel mogelijk behandelen met azijnwater. Goed deppen uiteraard. Op de 'wildplasplek' af en toe wat verdund azijnwater sproeien. Zaak is dat de kattebak waar hij het eigenlijk zou moeten doen, goed en vaak schoongemaakt wordt. Met een schepje de productie afvoeren. En de bak schoonmaken met chloorwater. Een kat is er gek op schijnbaar en gaat dan eerder op de bak.
Voor meer tips, bijvoorbeeld ten aanzien van sproeigedrag bij katten, zie ook een vraag hierboven en kijk op www.kattenplaza.nl
Succes!        

naar index A-Z

Jolanda vraagt: Wat kan ik aan ovenvisjes (papiervisjes) doen?
 

Antwoord van KAD Wageningen (www.kad.nl):

Ovenvisje (papiervisje)
Uiterlijk: Wordt vaak verward met het zilvervisje. Voor het onderscheiden van het verschil is een microscoop nodig. Heeft drie staartdraden. Het ovenvisje is ongeveer 13 mm lang. Schade aan etsen, postzegels (eten lijm).
Het ovenvisje gedijt het best bij een temperatuur van circa 37 °C. Wordt daarom vooral aangetroffen op warme droge plaatsen, b.v. in de boekenkast of bij de CV.
Een (blok)bestrijding met chemische middelen door een deskundige ongediertebestrijder is noodzakelijk (zie ook bij de duitse kakkerlak). Determinatie van de soort is gewenst.

Zilvervisje:
Uiterlijk: Heeft drie staartdraden aan het achterlijf. Lengte 7-11,5 mm. Ze zijn meestal een aanwijzing voor een vochtprobleem, zoals een lekkage in gootsteenkastjes, of een ventilatieprobleem.
Bestrijding/wering: Scheppen van een droge atmosfeer in de woning. Bij droog weer zoveel mogelijk luchten.

Fam. Cox vraagt: Hoe onderhoud ik mijn travertin vloer?
 

Marmer en travertin zijn natuurproducten en vragen dus om een speciale benadering en behandeling.
Voor het dagelijks onderhoud is het van belang dat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven. Daarom wordt de vloer zo neutraal mogelijk gedweild. Verder het advies periodiek de vloer te laten kristaliseren en/of zoeten door een erkend bedrijf.

Greetje vraagt: Hoe verwijder ik schimmel van een gespakte muur?
 

Uit de Consumentengids van maart 2005 (www.consumentenbond.nl): HG Schimmel-, vocht en weerplekkenreiniger en Bison Schimmelvreter Anti-mousses. Beide in spuitflacon van 500 ml en rond de 7 Euro.
En daarna: goed ventileren is de boodschap!

Henriëtte vraagt: Hoe krijg ik satijnen trouwschoenen en lampekap weer schoon?
 

Het is riskant satijnen stoffen of schoenen te wassen, zowel gezien de gebruikte verfsoorten als voor het behoud van het model van de schoenen en de kap.
Het enige advies wat ik kan geven is: naar de stomerij ermee!
Als ik in jouw schoenen stond (ha), zou ik de kap eerst brengen, kijken hoe het gaat en dan pas de schoenen...

Willem vraagt: het tentdoek van mijn binnentent zit onder de schimmel nadat ik hem per ongeluk vochtig had opgeborgen. En nu?

 

Wat je overal terugvindt in de tips: nooit vochtig opbergen. Als je het tijdig constateert (binnen 24 uur, want anders is er al schimmel ontstaan...) kun je het nog flink uitspoelen met water + azijn. Goed laten drogen (dah) en opnieuw impregneren. Reinigers die ik op buitenlandse sites vind, blijken uiteindelijk niet specifiek voor schimmelverwijdering geschikt te zijn.

Ben vraagt: hoe krijg ik de douchewand schoon zonder de coating aan te tasten? Hij is helemaal wazig en niet meer transparant terwijl we hem pas enkele maanden hebben.

 

Helaas, het kwaad is al geschied. De coatinglaag is inmiddels aangetast door de kalk in het water, zo te horen. Ik adviseer u naar de leverancier te gaan om te reclameren. Eigenlijk mag er binnen zo'n korte tijd niet zo'n schade ontstaan, hoewel er in sommige plaatsen in Nederland veel kalk in het water zit.
Jammer dat we u niet beter kunnen berichten. Succes met het verloop.

Astrid vraagt: door een plant heb ik een lelijke zwarte plek in mijn eiken meubel, hoe krijg ik dit eruit?

 

Als het alleen vocht zou zijn, was het een witte vlek. Omdat er zand/aarde bijzit, is het een zwarte plek geworden. Welke kleur het ook is, je zou het er toch niet uitgepoetst krijgen. Dit omdat het water in de laklaag getrokken is.
De meestgebruikte lak voor meubels is celluloselak en die is niet vochtbestendig.
De oplossing is opnieuw schuren en lakken. Misschien valt het nog onder je inboedelverzekering.

Onze tip voor als je het hier niet kunt vinden:
 


Wil je snel antwoord van een specialist:
ga naar de winkel en vraag het je drogist!

Check ook nog
de tips van het Milieuloket en andere nuttige links

   

Adviezen en tips worden gegeven op basis van eigen ervaring. Toepassing is op eigen risico.
Wij hopen dat je iets hebt aan deze (verzamelde) schoonmaaktips en vlekkentips.
Succes met de grote voorjaarsschoonmaak of het "even een vlekje wegwerken"!Terug naar de/back to the Home www.marjonsplaza.com homepage
© Marjons Design
© webmaster sinds 29 november 2002                 update: 15 november 2015


AAA%20MvdL%20fotografie                     AAA%20Marjonsdesign

AAA%20Hans%20Verbeek%20Interieurbouw